Her i den vestlige verden har mange frykt for å spise fett, og mettet
fett har kanskje blitt sett på som den aller største skurken. Men sannheten er
at naturlig mettet fett er ikke bare ufarlig men vesentlig for vår helse!
Mettet fett har et ufortjent dårlig rykte på seg på grunn av de
helsefarlige transfettsyrene som finnes blant annet i herdet og delvis herdet
vegetabilsk fett. Disse planteoljer blir til mettet fett gjennom en kunstig
prosess som kalles hydrogenering. Det finnes mye vitenskapelig bevis på at
transfett er giftig og tydelig forbundet med en rekke kroniske sykdommer. Bruk
av transfett er heldigvis på vei ned, men dessverre har frykten for mettet fett
også skapt mye forvirring om naturlig forekommende mettet fett. Mange mennesker
har derfor erstattet både naturlig mettet fett og herdet vegetabilsk fett med
en overflod av flerumettede planteoljer, noe som kan vise seg å være like usunt.
Bare i de siste tiårene har vi vendt oss bort fra naturlige fettstoffer
og mot industrifremstilte raffinerte planteoljer. Samtidig har vi sett en
eksplosjon av degenerative sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer,
diabetes og kreft. Til tross for markedsføringspåstander og anbefalinger fra helsemyndighetene
har naturlig mettet fett faktisk mange viktige oppgaver i kroppen. Mettede fettsyrer
er hjertets foretrukne energikilde og gir kroppen byggesteiner for
cellemembraner samt en rekke hormoner og hormonlignende substanser. I tillegg
fungerer de som bærere for de viktige fettløselige vitaminene A, D, E og K. Vi
trenger også fettstoffer for omdanning av betakaroten til vitamin A, mineral
opptak, og en rekke andre biologiske prosesser.
Det er imidlertid absolutt ikke likegyldig hvilken type mettet fett vi
spiser. Naturlig mettet fett får vi hovedsakelig fra animalske fettstoffer og
tropiske oljer, men dannes også i kroppen av karbohydrater. Vi må være kresne og kritiske og
velge naturlige
og helst økologiske kilder til mettet fett som for eksempel meierismør, helfete
melkeprodukter, virgin kokosolje og talg.
Mindre risiko for hjerte- og
karsykdom
Dette er jo det motsatte av det vi har blitt vant til å høre, men naturlig
mettet fett spiller en nøkkelrolle i kardiovaskulær helse og er faktisk med på å beskytte hjertet ditt. Mettet fett reduserer Lp(a) som er en type
blodfett forbundet med økt risiko for hjertesykdom. Foreløpig finnes det ingen
medisiner for å senke dette stoffet og det eneste kosttilskuddet for å
redusere Lp(a) er nettopp mettet fett. Mettet fett øker også nivået av HDL, det såkalte
”gode” kolesterolet.
Sterkere bein
Særlig blant middelaldrende kvinner er et viktig mål å bygge opp og
opprettholde sterke bein. Vi vet at kalsium er viktig for denne prosessen men vi
trenger også mettet fett for å transportere kalsium til skjelettet. Dette er
grunnen til at helfete meieriprodukter inneholder både kalsium og mettet fett. Å
spise masse kalsium piller vil ha lite effekt dersom kostholdet mangler mettet
fett. Ifølge Dr. Mary Enig, som er en av de fremste forskningseksperter på
fettstoffer kan det av denne grunnen argumenteres for å ha så mye som 50
prosent av fettet i kosten som mettet fett.
Leverhelse
Mettet fett har vist seg å beskytte leveren fra både alkohol,
medikamenter (inkludert reseptfrie medisiner mot smerte og leddgikt) og andre
giftsoffer. Mettet fett vil også
hjelpe med å reversere leverskader som kan forekomme av slike toksiner.
Friske lunger
Luftputene i lungene våre er dekket av et tynt lag med et
overflateaktivt middel som kalles for surfaktant. Fettinnholdet i surfaktant er
100% mettede fettsyrer, og dersom disse kritiske fettsyrer blir byttet ut med
andre typer fett kan dette potensielt føre til pustevansker.
Hjerne, nervesystemet og
hormoner
Hjernen din er i hovedsak laget av fett og kolesterol, og en stor del
av fettsyrene i hjernen er faktisk mettede. Et kosthold som inneholder for lite
naturlig mettet fett frarøver hjernen råvarene den trenger for å fungere
optimalt. Selv hjernevennlige omega-3 fettsyrer kan ikke benyttes uten rikelig
med mettet fett. Mettet fett fremmer både nervesignaler og hormonproduksjon. Visse
typer mettet fett, spesielt de som finnes i smør, talg og tropiske oljer fungerer
som budbringere for å påvirke stoffskiftet, inkludert utskillese av riktige
mengder insulin. Mettet fett regulerer også hormoner som har med appetitt,
metthettsfølelse og forbrenning å gjøre. Alle disse systemene er avhengige av
mettet fett for å fungere optimalt.
Et sterkt immunforsvar
Korte og mellomlange fettsyrer fra for eksempel meierismør og kokosolje
spiller en viktig rolle i immunhelse. Eksempler er laurinsyre, myristinsyre og kaprylsyre som har
naturlig soppdrepende, antimikrobielle og antivirale egenskaper. Morsmelk er
også veldig rik på både myristin- og laurinsyre. Et kosthold rik på disse
gunstige fettsyrer hjelper kroppen til å bekjempe sykdomsfremkallende stoffer. Utilstrekkelig
mettede fettsyrer i hvite blodceller hemmer deres evne til å gjenkjenne og
ødelegge skadelige virus, bakterier og sopp. Korte og mellomlange fettsyrer er
også med på å stimulere energiproduksjon i våre celler.
Mettet fett holder seg fast eller delvis fast ved romtemperatur og er
meget stabilt slik at det tåler høyere temperaturer uten å bli skadet. Derfor
er det best å bruke for eksempel talg, kokosolje, baconfett eller meierismør til steking
og baking. Som med alt annet oppfordrer jeg alle til å oppsøke fettkilder som er økologiske, bærkraftige, upasteuriserte og som kommer fra glade beietforet dyr :-)